Nasze kategorie
Dzień dostawy: 28 listopada Kliknij aby zmienić

Wybierz nową datę dostawy

Zaznacz dzień i kliknij przycisk "Zatwierdź"

Brak produktów w koszyku.

Parol ryby z Kaborna

Jarek Parol wraz ze swoją żoną prowadzą małe, rodzinne gospodarstwo rybne. Jak sam o sobie mówi; „zawsze chciałem karmić ludzi czymś wyjątkowym, czymś fajnym – bez ściemy!”

Gospodarstwo usytuowane jest 15 km od Olsztyna, w malowniczej okolicy kolonii Kaborno, w gminie Purda. Znajdują się tu źródła bijące krystalicznie czystą, zimną wodą. Jakość i temperatura wody w tym strumieniu okazała się idealna do niewielkiej hodowli pstrąga tęczowego
o wyjątkowych walorach smakowych. Pierwsze pozwolenie na hodowlę ryb gospodarstwo uzyskało w 1987 roku i od tego czasu można tu złapać pstrąga, jak również inne ryby.

Wędzone ryby gościły u nas w domu od zawsze – piec wędzarniczy zbudowany z czerwonej cegły związanej glinką szamotową, opalany drewnem, to serce Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. Sekretem niepowtarzalnego smaku naszych wędzonek jest sposób ich przygotowania. Każda ryba po wypatroszeniu jest ręcznie nacierana solą, przechowywana przez okres od 10 do 24 godzin w chłodnym i zacienionym miejscu. Następnie jest płukana i starą warmińską metodą zawieszana na haczykach. Dzięki takiemu mocowaniu każda ryba idealnie zachowuje swój pierwotny kształt w czasie wędzenia oraz nie jest widoczne żadne uszkodzenie powierzchni jej skóry. Wędzenie na gorąco, oryginalną mieszanką drzew liściastych odbywa się w zależności od ilości ryb oraz warunków atmosferycznych od 3 do 6 godzin. W czasie wędzenia ryby przybierają barwę ciemnego złota.

© 2021 Urodzaj